onsdag 4 april 2012

Repro-arbete här i studion

Idag har min praktikant "Snygge Fia" haft fullt upp med repro-arbete. För en tid sedan fotograferade hon av några gamla glasplåtar jag hade i mina gömmor och denna gång var det dags för något nyare negativ. Bilderna är från början av 1900-talet och de flesta är porträtt av stiligt klädda människor, men även en och annan "vardagsbild" finns med. Det var ju ganska dyrt att fotografera förr, inte som nu när man kan ta hur många bilder som helst utan att det kostar något. Därför var man sparsam och kameran, om man hade någon, åkte bara fram vid speciella tillfällen.

Så här såg det alltså ut vid fotograferingen. Anledningen till det stora tältet var att släcka ute infallande ljus. En glasskiva lades över negativen för att hålla dem släta och på plats och det infallande ljuset gjorde att kameran kom med i bild eftersom den speglades i glasskivan. Negativen lades på en opalskiva och belystes underifrån med lysrör.

Längre ner kan ni se hur negativet ser ut i verkligheten och hur det blir när man inventerar (vänder så att svart blir vitt och tvärtom) bilden i Photoshop. Genom några knapptryck så kommer bilden fram, ganska häftigt inte sant?!

reproarbete bestående av fotografering av negativ från början av 1900-talet

















fotografering av negativ från början 1900-talet
de färdiga bilderna efter inventering i Photoshop

Inga kommentarer: