fredag 23 mars 2012

Photoshop och "klipp och klistra"

Som fotograf blir det att man sitter och arbetar en hel del i Photoshop. Här ser ni en fotografering jag gjort åt DMB AB i Sölvesborg. DMB utför bygguppdrag och markbetong och gör bland annat sådana här snygga kreationer där de gjuter en hel platta som kan få olika mönster och färg, istället för plattsättning.


Uppdraget DMB gav mig bestod bla. att fotografera en fin efterbild som visade arbetet de utfört men kunden hade inte hunnit ordna till trädgården, så jag fick göra detta i Photoshop. Ett sådant här projekt är ganska tidskrävande och innebar mycket pillande där jag klippte och klistrade för att få till en jämn gräsmatta utan störande upprepningar eller onaturliga kanter. Särskilt viktigt är det att se till de små och naturliga mönstren som skapas överallt, till exempel i brädor (huset och staketet), kanter och buskage/gräs/stenar/träd, så att man inte stör dessa mönster.


När man suttit länge med en bild kan det vara bra att ta en paus då man kan bli lite ”blind” efter en längre stunds klipp- och klistrande. Ett annat bra tips är att alltid spara originalbilden i ett separat lager så att inte den går förlorad om man skulle råka "kludda" till det.


före och efter bilder på markbetonguppdrag utfört av DMB AB Sölvesborg
Före och efterbild av kundens trädgård.

1 kommentar:

Stefan Tell sa...

Snyggt, men hade det inte nästan varit enklare att fotografera en hel gräsmatta i närheten från samma vinkel och bara klistra in den?

Photoshop-arborist kanske kan bli ett stort yrke snart?